perjantai 15. tammikuuta 2016

Vegehaaste

Ystäväni on osallistunut Facebookissa alkunsa saaneeseen vegehaasteeseen. Ideana on noudattaa täysin vegaania ruokavaliota tammikuun ajan. Loistava kokeilu ja hyvä aloitus uuteen vuoteen. Näin kaikkiruokaisen lihansyöjän silmin koin pientä luomisen tuskaa kutsuttuani hänet luokseni syömään. Kasvisruokavalioitahan on monenlaisia, osa syö satunnaisesti kanaa, osa pitää kalan ruokavaliossaan ja moni sallii mm. munat ja maitotuotteet. Pisimmilleen vietynä vegaani ei käytä mitään eläinperäisiä tuotteita esim. nahkaa.

Halusin kuitenkin kunnioittaa ystäväni päätöstä, olenhan itse tapaus, joka syttyy milloin mistäkin ja oma lähipiirini on saanut siitä osansa. Pienen pähkäilyn jälkeen lautaselle eksyi salaattia, bataattia ja kikhernektä, paksun balsamicokastikken kera. Omalleni päätyi vielä vuohenjuustoa, koska aatteeni on herkuttelevan kaikkiruokainen. Ensimmäinen reaktioni oli vau, miten värikästä ruokaa. Pieni vaihtelu omiin tottumuksiin teki hyvää, etenkin siksi, että rakastan kasviksia...siis lihan lisäksi.

Keskustelimme ystäväni päätöksestä pitkään ja siinä sivussa vakuutuimme molemmat sen hyödyistä. Hän on suunnattoman innostunut uusista resepteistä, viihtyy entistä paremmin keittiössä, kokee olonsa virkeäksi ja voi kaikin puolin hyvin. Huomioitakoon, että ensimmäinen ajatus vegaaniruokavaliosta oli ollut "tylsä, hankala ja kamala". Eettiset arvot tuntuivat myös painavan vaakakupissa ja ekologinen puoli nousi myös esille, niitä jokaisen olisi hyvä punnita.

Jäin pohtimaan omia ruokailutottumuksiani. Pelkkä ajatus lihasta, kalasta ja kananmunista luopumisesta tekee pahaa. Sen sijaan tulin siihen tulokseen, että voisin lisätä kasvisten määrää. Voisin kokeilla ystäväni hyväksi havaitsemia reseptejä ja soveltaa niitä omaan arkeeni sekä jääkaapin sisältöön sopiviksi. Kokkailen sitten satunnaisesti lihaa ja valitsen liha-/kalavaihtoehtoja työmatkoilla. Tämän päätöksen jälkeen marssin toki huitelemaan jättikokoisen jauhelihapizzan naamaani eli viherpiiperrykseen on valovuoden pituinen matka.

Kun on motivaatiota, intoa ja tavoite, ei mikään ole vaikeata tai ylitsepääsemätöntä. Silloin haasteet ovat vain ratkaistavia asioita, on kyse sitten ruokavaliosta, liikuntalupauksesta tai ihan mistä vain. Mieti, mikä on sinun juttusi, heittäydy siihen ja nauti matkasta!

-Virpi


PS: Kikherneiden joukkoon lorautin oliiviöljyä, ripottelin paprikajauhetta, garam masalaa, chilijauhetta ja jeeraa. Kypsennys uunissa grillivastuksen alla, lämpöä noin 225 astetta ja aikaa about 15-20 minuuttia. Bataatit kypsyy siinä sivussa, nappasin ne hieman aiemmin pois.

Ei kommentteja: