perjantai 22. tammikuuta 2016

Rentoutuminen hallussa

Pysyäkseen tasapainossa ja välttääkseen turhat takakireydet on hyvä miettiä, miten voi rentoutua itselleen parhaalla tavalla. Kun keinot on tiedossa, on varmistettava, että niihin on aikaa. Vain siten pystyy pitämään langat käsissään silloinkin, kun joku yrittää laittaa ne solmuun. Olen pohtinut omia rentoutumiskeinojani ja hieman yllättäen listalleni päätyivät seuraavat asiat:
- jooga
- vaeltaminen & luonnossa samoilu
- maalaaminen
- päiväunet
- tanssiminen (todellinen yllätys)

Niin ja mainittakoon, että listaus tuli alitajuntani työstämänä pari viikkoa sitten erään NLP-harjoituksen lopputuloksena. Myös alitajunnallani taitaa olla musta huumorintaju tai sitten se näki tilaisuudensa koittaneen ja nauraa nyt partaansa, kun noudatan sitä tällä hetkellä kirjaimellisesti.

Jooga
Jooga on itselleni todellinen stressinhallintakeino. Mitä enemmän olen irrottanut sen fyysisyydestä, sitä enemmän olen oppinut nauttimaan sen tuomasta rentoudesta. Oikeastaan se liikuntapuoli on nykyisin toissijainen asia. Tällä hetkellä pyrin tarjoamaan itselleni 1-2 joogaharjoitusta viikossa. 

Vaeltaminen & luonto
Koska takaraivossa kolkuttaa jatkuvasti elokuun vaellusreissu, tuntuu luonnossa samoilu ja rinkan ulkoilutus hyvältä ajatukselta. No tarkalleen ottaen rinkka puuttuu, mutta se on vahvasti työn alla. Olen yhdistänyt investoinnin taloushaasteeseeni ja tavoitteena on tienata rinkkarahat kauppaamalla tavaroitani kirpputorilla. Pitäisi myös sopia seuraava eväsretki luonnon keskelle lähiaikoina. Ja kuka tietää, millainen eräjorma minusta kuoriutuukaan matkatreenien sivutuotteena, ei ois välttämättä huonompi homma.


Maalaaminen
Maalaaminen on vanha rakkauteni, joka on alkanut kipinöidä uudestaan. Koska vanha suola janotti pahasti, hankin läjän paperia ja maaleja. Heti alkumetreillä tajusin, että nälkä kasvaa syödessä, joudun investoimaan pian laadukkaampiin välineisiin. Sillä välin leikin väreillä, nautin niiden tanssista paperilla ja, mikä tärkeintä rentoudun :) Saattaa tosin olla, että sisäinen taiteilijani hieman kärsii nykyisten maalien laadusta (tai lähinnä laaduttomuudesta), mutta opetteleva talousneroni iskee kapuloita rattaisiin ja opettaa itsehillintää.


Päiväunet
Omaa rentouttani tutkittuani tajusin toimivani parhaiten levänneenä. Siinä syy, miksi palkitsen itseni tarpeen vaatiessa päiväunilla. Lyhytkin matka höyhensaarille tekee hyvää. Työpäivän jälkeen suosittelen säätämään herätyskellon niin, että käyt nopeasti unessa, virkistyt, muttet vaaranna yöuniasi. Muutenkin liputan kunnon yöunien puolesta ja suosittelen hoitamaan homman niin, että ehtii nukkumaan 8-10 tuntia. Näin talvella unta on vaan tankattava enemmän kuin kesäaikaan. Tämän viikon päiväunisaldoni on muuten viisi eli yhdet joka päivälle!

Tanssiminen
Olen pitänyt itseäni koko aikuisiän huonona ellen maailman surkeampana tanssijana. Siksipä tanssimisen listaaminen rentoutukeinoksi oli yllättävää. Raahaudun tanssilattialle aniharvoin ja silloinkin sosiaalisesta paineesta. En ajatellut ryhtyä parkettien partaveitseksi, vaan heitän muuvssit kehiin kotona, ilman ulkopuolisia arvostelijoita. No okei, eilen piti jorailla duunissa kopiokoneella, mutta poikkeus vahvistanee säännön ja ohikulkijoita ei ollut.

No entäs elämäni mies Hamppunen? Hänellä rentous lienee elämäntehtävä ja avainsanoja ovat uni, liikunta ja hemmottelun kohteena oleminen.


Onko sinun rentoutumisesi hallussa? Jos ei, niin milloin viimeksi olet ottanut sille aikaa? Olisikohan korkea aika laittaa asiat oikeaan järjestykseen? Jos sinä et pidä omasta jaksamisestasi ja siihen olennaisesti kuuluvasta rentoudesta huolta, niin kuka sitten? Koska sinua on vain yksi, pidä energiabudjettisi balanssissa, äläkä päästä sitä miinukselle. Niin ja sen varsinaisen talousbudjetin hallinta ei lainkaan heikennä rentouden edesauttamista.

-Virpi



Ei kommentteja: