maanantai 11. tammikuuta 2016

Saa ostaa kukkia

Olen ottanut taloudellisen tammikuun tosissani. Suurin huomioni kiinnittyy kauppareissuihin, jotka ovat olleet kompastuskiveni aiemmin. Yritän ostaa vähemmän ja olen tarvittaessa ilman (kääk, mikä ajatus!). Käyn myös tarpeen vaatiessa useammin kaupassa eli heräteostosten määrä on oltava minimissä. Ennen kauppareissua mietin, mitä todella tarvitse ja kirjoitan ne listaan. Näin alkuun listaan on kirjoitettu myös, "osta vain listalla olevat tuotteet", ettei vaan pääsisi unohtumaan :)

Alku on sujunut hyvin ja jopa helposti. Kaupassa on vain outoa käydä, kun sieltä ei raahaa kassitolkulla tavaraa. Kun listan tuotteet ovat korissa, pyörin vielä hetken hölmönä hyllyjen välissä ja ikäänkuin etsin jotain, mitä vielä pitäisi hankkia. Sääntö on kuitenkin ehdoton, vain listalla olevat tuotteet saa ostaa. Osan kohdalle on myös laitettu tarkennus esim. rucolaa, jos se on hyvää. Liian useinhan osa kasviksista on talviaikaan luokattoman huonolaatuisia, eikä niihin kannata tärvätä rahojaan.

Tänään listalla luki, saa ostaa kukkia. En nimittäin aio luopua kaikesta, eikä tarkoitus ole opetella miksikään äärimmäiseksi penninvenyttäjäksi. Kävin myös lomapäiväni kunniaksi ulkona syömässä, sillä kaikesta ei voi luopua. Sama kukkien suhteen, jos ilahdun ja nautin niistä, niin eikös niitä silloin saa ostaa hyvillä mielin? Onneksi vastaan tuli ihastuttava tulppaanikimppu, joten kukat sai ostaa. Tiedän, että liiallisuuksiin vietynä homma lähtisi lapasesta ja seuraisi totaalinen tuhlausreissu eli näillä jatketaan, pienillä myönnytyksillä. Loppuken lopuksi viiden euron kukkakimppu on aika pieni hinta hyvästä mielestä ja kodin kaunistamisesta.


Tänään listalla oli sellaisia tuotteita, että jouduin käymään kolme kauppaa läpi, saadakseni kaikki. Mietin siinä samalla, että ruokaostoksissa on hyvä muistaa logistiikan perusteet. Varoja ei kannata kiinnittää varastoon ja pilaantumisen välttämiseksi tulisi muistaa fifo-periaate (en olisi muuten uskonut muistavansa moisia kouluajoilta) eli first in first out. Kuinkahan monessa kotitaloudessa tämä tuottaa ongelmia? Sen lisäksi on hyvä tuntea markkinat ja tietää, mistä saa parhaan hinta-laatusuhteen. Jokainen meistä toimii oman/perheensä ostajana eli perusasiat on hyvä pitää mielessä.

Uusia hankintoja tehdessä olisi muistettava, että tasapaino säilyy vain, jos samalla luopuu jostain vanhasta. Ostin työkaveriltani ison seinäkellon, josta olen hetkisen haaveillut ja päätin kaivaa rahat omia varastojani kaivelemalla. Vastaus löytyi kirjahyllystä, pientä luopumisen tuskaa piti tosin tehdä. Lopputulos on kympin plussalla ja tavaratasapaino on 1-12 eli varsin hyvä suhdeluku. Kello voi siis muuttaa meille puhtaan omatunnon kera :)

Varsin usein puhutaan ostamisen tuottamasta mielihyvästä. Myönnetään, uutta on aina kiva saada, mutta materian tuottama ilo on turhan lyhytaikainen. Oma projektini on osoittanut jo nyt sen, että myös ostamatta jättäminen ja tarkka harkinta voivat olla voimaannuttavia. Melkein tuuletin tänään, kun totesin kolmen kaupan taktiikan maksaneen vain 30 euroa eli aika vähän. Jokaisen kauppareissun jälkeen myös kiitän itseäni ja päättäväisyyttäni, jotta taloudellinen tammikuu jatkuisi läpi vuoden ja saisin muutettua tapojani pysyvästi. Aika näyttää, kuinka käy.

-Virpi

Ei kommentteja: