sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Hyvä uni - häädä kännykkä makuuhuoneesta

Uni on yksi tärkein asia elämässämme. Jos se järkkyy näkyvät vaikutukset kaikkialla. Huonosti nukkuneina olemme helposti ärtyneeltä, uusien asioiden omaksuminen on vaikeata, innostumisen mahdollisuudet heikot jne. Pitkäaikaiset ongelmat unen järkkymisessä vaikuttavat painonhallintaan ja herkistävät masennukselle. Miksi kuitenkin vaalimme hyvää unta niin vähän? Miksi emme varmista, että ehdimme nukkua tarpeeksi ja vaali edellytyksiä hyvän unen takaamiseksi?

Jos oma unimääräni ei ole riittävä huomaan sen välittömästi. Työpäivän jaksan vielä huijata itseäni ja muita, mutta velvollisuuksien täytyttyä veto on poissa. Paikkaan tilannetta päiväunilla ja raivaamalla viikonlopun kalenteri tyhjäksi. Akut on kuitenkin ladattava ennemmin tai myöhemmin ja suosittelen vaihtoehtoa ennemmin. Viikonloppuna saatan vältellä sosiaalisia kontakteja, liikun metsässä, luen ja hidastelen urakalla. Pyrin kuromaan univajetta pois nukkumalla kunnon yöunet ja huitelen päälle päiväunet sekä vietän aikaa sohvalla viltin alle piiloutuneena. Sunnuntaina olotilassa huomaa muutoksen ja uutta viikkoa odottaa jo innolla, lataus on selvästi onnistunut.

Yksi lukuisista kokeiluistani on kännykän häätäminen makuuhuoneesta. Missä vaiheessa puhelimesta onkin tullut niin tärkeä, että se seuraa meitä kaikkialle? Onko maailmassa yhtään niin tärkeää/kiireistä asiaa, joka ei ehtisi vasta aamulla? Voisihan myös olla niin, että nukkuisin onneni ohitse ja huomaisin puhelun tai lähetetyn viestin vasta herättyäni. Ja mikään ei ole sen raivostuttavampaa, kuin viesti johon heräät juuri, kun leijut valveen ja unen rajamailla. Tokihan puhelin voisi olla äänettömällä, mutta joskus merkkivalokin on liikaa. Ainoa ongelma tässä on se, etten omista herätyskelloa. Voin siis noudattaa neuvoani vain niinä aamuina, kun ei ole pakko herätä tiettyyn aikaan. Lisätään ostoslistalle -> hanki herätyskello. Kai niitä herätyskelloja vielä myydään?

Itse vaalin seuraavia asioita hyvän unen takaamiseksi:
1) Katso, että nukkumiseen jää 8-9 tuntia aikaa joka yö, kesäaikaan 7 saattaa riittää. Koska olen aamuhidastelija tämä tarkoittaa sitä, että meillä ei notkuta myöhään. 
2) Rauhoita ilta eli hidasta tahtia huomattavasti jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.
3) Sammuta telkkari ja nauti hiljaisuudesta. Jos tv on vain taustahäly niin mieti tarvitsetko sitä lainkaan. Itse harvemmin katson mitään intensiivisesti ja silloin painan varsin usein virtanappia tai pidän roosan kiinni koko päivän.
4) Älä roiku somessa, ehdit kyllä seuraavanakin päivänä. Kirjaudu varmuuden vuoksi ulos niin nopea tilannetsekki on huomattavasti hankalampaa, jos teet sen huomaamattasi.
5) Lue jotain kirjaa ennen nukkumaanmenoa. Itse luen melkein joka ilta, koska se rauhoittaa entisestään. Nytkin minulla on pari kirjaa sängyn vieressä ja pari olohuoneessa, on siis vara valita fiiliksen mukaan.


Kaikesta yrityksestä huolimatta uni voi välillä järkkyä. Mieli on sellainen työkalu, että sitä ei voi käskemällä hiljentää. Jos se aktivoituu yöllä on mahdoton nukkua. Niinä hetkinä pyrin hyväksymään valvomisen. Pelkästään tämän ymmärtäminen on auttanut itseäni, hyväksy äläkä tappele vastaan. Noina hetkinä ohjaan ajatukset kevyisiin aiheisiin, sillä ongelmanratkaisu yöllä on (ainakin minulle) mahdoton yhtälö. Rakentelen mielummin pilvilinnoja kuin pohdin työasioita. Välillä myös teen erilaisia listoja ja pohdin aikatauluja, kevyt organisointi voi jopa helpottaa aamulla. Toisaalta itselleni tämä on melkein aina merkki siitä, että kaipaan pidempää taukoa työarjestani. Kannattaa siis rytmittää lomia sopiviin väleihin.

Mieti kuinka sinä voit parantaa unesi laatua ja taata itsellesi hyvät yöunet. Tee se, mitä on tehtävissä, koska hyvin nukkuneena kaikki asiat on helpompi kohdata kuin valvoneena.

-Virpi

Ei kommentteja: