sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Hyvä uni lähtee aamuista

Ruokavaliomuutokseni myötä törmäsin Kaisa Jaakkolaan, joka on tietokirjailija, kuntosaliyrittäjä ja ravitsemusasiantuntija. Hammaslääkärikäynnistäni lohduttaitueksi marssin Suomalaiseen ja ostin Jaakkolan uusimman kirjan Hyvän olon superdieetti. Ajattelin lukea kirjan lomalla, mutten pystynyt pitämään näppejäni irti. Sen lisäksi olen pitänyt aiheesta jo useamman luennon lähipiirissäni eli kolahti.

Kaisa lähtee hyvinvoinnin tavoittelussa juurikin unesta, hyvästä ravitsemuksesta ja liikkumisesta. Kuuntelin äsken webinaarin unen merkityksestä, joka löytyy osoitteesta www.kaisajaakkola.com. Yritin kuunnella luennon jo illalla, mutta nukahdin ensimmäisen viiden minuutin aikana eli oli pakko ottaa uusiksi. Jaakkolan mukaan laihdutusyritys voi mennä mönkään uniongelmien takia. Liian vähäiset yöunet tai huonolaatuinen uni tekevät terveellisen ruokavalion noudattamisesta lähes mahdotonta. 

Yksi asia, jonka bongasin luennosta on se, että hyvä uni lähtee jo aamusta. Kuinka syömme ja toimimme aamulla. Ravitsemmeko kehoamme ja ajammeko itseämme huomaamatta kiireeseen sekä lisäämme kehomme stressitasoa. En ole osannut ajatella unta aiemmin noin kokonaisvaltaisesti. Itsellenihän aamut ovat pyhiä. Haluan hidastella, haaveilla ja rauhoittua. Tingin ennemmin unesta kuin rauhoittumisesta, ei ehkä hyvä valinta, mutta minkä sitä piikeilleen mahtaa.

Näin lomaviikon kynnyksellä panostan aamuihini entistä enemmän. Aamupalassa on ripaus luksusta ja se viettelee kaikkia aistia. Mielestäni pelkkä nälän sammuttaminen ei ole ruuan tehtävä. Visuaalisina ihmisenä kauneus hivelee silmääni suunnattomasti. Viikonloppuisin viherpirtelö jää pois ja kasaan eteeni jotain muuta vaihtelunkin vuoksi. On mukava seurata, miten keho reagoi viikon pituiseen irtiottoon, lepoon ja kiireettömyyteen. Nukun jo nyt hyvin, mutta liian usein herään uuteen aamuun väsyneenä ja se on asia, johon kaipaan muutosta.

Mitä sinä voisit muuttaa aamuissasi niin, että nukkuisit paremmin? Ja kuinka monta pientä päätöstä päivän mittaan voikaan tehdä, jotta nukahtaminen helpottuisi? Ihminen on mielenkiintoinen kokonaisuus ja pienillä säädöillä voi lisätä hyvinvointiaan. Olisiko siis aika tehdä hyvän olon ihmiskokeita itsellään?

-Virpi

Real-leipä avokadon ja vuohenjuuston kera, kahvia iKaffella sekä soijajogurttia marjoilla & superfoodeilla


Ei kommentteja: