tiistai 22. joulukuuta 2015

Poistetaanko EI sanavarastosta?

Pohdin aamulla, kuinka paljon käytämme kieltosanoja. Ei värähtelee negatiivista energiaa ja vaikkapa töissä se voi johtaa ihan turhaan erimielisyyksiin sekä väärinkäsityksiin. On myös tieteellisesti tutkittu, että sama asia menee paremmin perille, kun se on positiivisesti esitetty, esimerkiksi älä myöhästy -> ole ajoissa. Aika usein kieltomuoto aiheuttaa vastustusta ja pieni sanavalintojen viilaus tekee ihmeitä. Mitäpä jos poistaisimme ein sanavarastosta? Olisiko se edes mahdollista? Ja pistetään älä samaan kastiin, kun kerran aloitettiin. Lähdetkö talkoisiin?

Sanoista tekoihin eli ideasta innostuneena marssin työpaikalle. Ohjelmassa oli kolme palaveria, joista kahdessa vetovastuu oli allekirjoittaneella, yhdessä olin vain osallistujan roolissa. Kun hoidin asian niin, etten sanonut kertaakaan ei vaan esitin kysymyksiä tyyliin "voisimmeko miettiä tätä eri näkökulmasta?" tai "kirjataan ylös ja pidetään kaikki vaihtoehdot avoimina" pysyi ilmapiiri suotuisana. Lopputulos kaksi erittäin onnistunutta palaveria, joiden jälkeen osallistujilla oli askelmerkit selvillä, vastuut jaettuna ja innostusta ilmassa. Eikä se kolmaskaan huonosti mennyt, päinvastoin.

Palaveriputken päätteeksi olin niin iloinen, että innostukseni vain kasvoi ja tuotti hedelmää. Olisin halunnut ryhtyä uusiin hommiin välittömästi, mutta vanhat piti saattaa loppuun. Onneksi siinä sivussa ehti fiilistelemään, mitä tuleman pitää. Jos samanlaisen päätöksen tekisi joka päivä ja välttelisi kieltosanoja edes puolet ajasta niin mitäköhän siitä seuraisi? Eiköhän sitä voisi koulia itseään tuossa asiassa. Pitänee muistutella itseään hieman useammin.

-Virpi

Ne on syvällisiä ne ajatukset näin joulun alla :)

Ei kommentteja: