maanantai 28. joulukuuta 2015

Kirjavinkki: Hyvän mielen vaatekaappi

Olen lukenut pitkään ja hartaasti Rinna Saramäen kirjoittamaa Hyvän mielen vaatekaappia. Kirja kertoo vaateteollisuudesta, eri materiaaleista ja antaa vinkkejä ostotuttumusten muuttamiseen. Suhteellisen painavaa asiaa alusta loppuun kivalla tavalla kirjoitettuna. Jos olet miettinyt, että omissa ostotottumuksissa on parantamisen varaa ja kaipaat vinkkejä järkevien vaatevalintojen tekoon suosittelen vahvasti tarttumaan kyseiseen teokseen.

Oli paikoin raastavaa lukea, millaista vaatebisnes on. Miten huonoissa oloissa minunkin vaatteita on tehty ja kuinka olen osaltani kasvattanut globaalin muotiteollisuusen vääristymiä. Tosin eettisten valintojen teko ei ole välttämättä kovin yksinkertaista ja paikoin peräti mahdotonta. Jokaisen olisi kuitenkin hyvä miettiä, millaisen vaatekaapin haluaa rakentaa, mitä vaatteet itselle merkitsee ja miksi niitä ylipäätänsä ostaa. Kirjan sanoma on yksinkertaistettuna: osta vähemmän ja panosta laatuun.  

Rinnan 10 askelta hyvän mielen vaatekaapin luomiseen:
1. Selvitä mieltymyksesi ja tyylisi.
2. Kartoita vaatetarpeet käyttötilanteiden mukaan.
3. Muodosta asukokonaisuudet.
4. Selvitä, mitä omistat.
5. Selvitä budjettisi.
6. Vähennä turhat pois.
7. Hanki puuttuvat - osta, lainaa, teetä, vaihda.
8. Tunnista laatu.
9. Pidä huolta vaatteitasi.
10. Nauti huolettomasta pukeutumisesta.


Luku-urakan aikana pysähdyin miettimään, mitä todella tarvitsen ja millainen tyylini on. Samalla karsin viikoittain vaatevarastoani eli tällä hetkellä tiedän, mitä vaatekaapistani löytyy. Sen ansiosta pukeutuminen on nykyisin helpompaa kuin ennen. Koska kaikkea on ja vähän liikaakin aion aloittaa ensi vuoden ostolakolla. Ja ehkäpä ensimmäistä kertaa aikuisiässä koen etten tarvitse mitään uutta. Se ja ostamatta jättäminen ovat kumman voimaannuttavia ajatuksia. 

Oman tyylin selkeyttämiseksi tein kirjassa olevan tyylitaukon, joka kieltämättä selvitti ajatuksia. Kirjassa on siis pitkä listaus vaihtoehtoja ja jokaisesta sai valita kaksi tai kolme. Alla valintani:

Siluetti: niukka, väljyys alaosassa
Materiaalit: sileä, pehmeä
Mittakaava: pienet detaljit
Värimaailma: musta muutamalla väripisteellä korostettuna (tämä oli vaikein, tykkään väreistä)
Printit ja kuviot: ei kuvioita, kuviot asusteissa
Suosikkikuvioni: -
Pääntiet: pyöreä, ei kovin avoinainen, joskus tositositosi harvoin kaulukset
Hihat: tiukat, istuvat
Hameet: kyllä / Pituus: midi / Väljyys: leveän ja kapean väliltä
Mekot: kyllä / Tyyli: hiukan vartalonmyötäiset, istuvat
Housut: kyllä / Pituus: pitkä / Tyyli: farkku, pilli
Yläosat: Trikoopaidat, väljät puserot
Yläosan päälliskerros: siro neuletakki, trikootakki
Jakkupuku: ei ikinä!
Takki: vyötärömittainen, puolireiteen / Malli: vartalonmyötäinen
Kengät: kärjen muodolla ei merkitystä / Koron korkeus: keskikorkea, litteä / Materiaali: nahka / Koron malli / Kenkien merkitys: Kengät ovat asun keskipiste
Laukut: pieni, iso / Malli: suorakaide vaaka, pussukka / Materiaali: nahka
Lisäksi asukokonaisuus kaipaa: huivin, jonkin korun
Tyylit ja viittaukset: asiallinen, siisti, rento

Tuntuu siltä, että jatkossa ostaminen on helpompaa, kun omaa tyyliä on pureskellut. Sen pohjalta ymmärsin myös, miksi joku ihana vaate onkin jäänyt käyttämättömäksi. Ihan tarkkaa syytä siihen, miksi joku toinen tulee rakkaaksi, sellaiseksi luottovaatteeksi, en ole selvittänyt. Tosin yksinkertaisuus, selkeys ja laatu ovat vahvoja tekijöitä. Poistin vaatekaapistani kaikki mustat paidat, sillä tajusin etten viihdy niissä ja ne saavat minut liian värittömäksi. Sen sijaan myönsin rakkauteni valkoisiin trikoopaitoihin ja kävin hamstraamassa niitä lisää...enkä yritä enää peitellä sitä muulta maailmalta :)


Kirjassa on paljon hyviä vinkkejä ostamisen järkevöittämiseksi, ohessa muutama:
- Shoppailu ei ole harrastus.
- Kun lähdet ostoksille, tiedä, mitä etsit.
- Varmista, että olet ostamassa vaatteita, etkä huvitusta, ahdistuksenpoistajsa, sosiaalista asemaa tai muuta asiaankuulumatonta.
- Älä osta sellaista, mitä et raaskisi korjauttaa tai viitsi korjauttaa sen hajottua.
- Mitään ei pidä ostaa vain, koska se on halpaa.

Uskon, että jatkossa vältyn heräteostoksilta ja mietin materiaalivalintoja tarkemmin. Osaan myös tutkia, onko vaate laadukas. Aion kiertää halpahallit kaukaa ja hankkia kalliimpia vaatteita, jotka kestävät kulutusta. Sen lisäksi opettelen vaatehuoltoa eli pidän vaatekaapin ojennuksessa ja liiallisen pesemisen sijaan aion mm. tuulettaa vaatteitani enemmän. Ajatus laadukkaasta vaatevarastosta, joka sointuu kätevästi keskenään kiehtoo. Eikä haittaa lainkaan, jos siinä sivussa onnistuisi olemaan taloudellinen.

-Virpi

Ei kommentteja: