sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kuinka katosin NLP:n ihmeelliseen maailmaan

Perjantaina jännitti, sillä vihdoin ja viimein odottamani NLP matka oli alkamassa. Mietin olisinko oikea tälle tielle eli tarpeeksi järkevä, hillitty ja aikuinen. Pelkäsin, etten sulautuisi joukkoon ja olisin väärässä paikassa väärään aikaan. Valitsin vaatteeni tarkasti, sillä halusin ainakin olemukseni huokuvan elämänviisautta. Tämänköhän takia olin ostanut Marimekon paidan vaikka pidin sitä liian kalliina? Ja kyllä ajatukseni ovat välillä ihan hassuja, tiedän sen itsekin.

Katu-uskottava NLP lookini

Luojan kiitos huomasin heti olevani oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja kelpaavani ihan omana itsenäni, ois voinut muuten olla aika raskas kolmipäiväinen. Jännitys taisi kadota heti eikä NLP:ssä ole pääsyvaatimuksia, avoin mieli taitaa olla plussaa. Silti pieni skeptisyyskin voi olla paikoin ihan tervetullutta eikä se ole mitenkään kiellettyä, yksi toimii yhdellä toinen toisella.

NLP tulee sanoista neuro lingvistinen prosessointi. Sitä käytetään paljon opetuksessa, valmennuksessa, myynnissä, asiakaspalvelussa ja oikeastaan missä vain. Se auttaa ymmärtämään ihmisten erilaisuutta, hyväksymään erilaiset tavat, muodostamaan tavoitteita ja muokkaamaan omia asenteita. Oikeastaan on aika vaikea kertoa kovin tyyhjentävästi, mistä on kyse, mutta ehkä löydän oikeat sanat myöhemmin.

Itse olen haaveillut NLP-opinnoista kymmenen vuotta eli ihan äkkiseltään en ole hommaan ryhtynyt. Minusta siis löytyy se harkitsevakin puoli kaiken sähellyksen keskellä. Aion hyödyntää oppeja niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Työssäni haluan olla parempi valmentaja, alainen ja kollega kuin nyt. Vapaalla haluan nauttia elämästä enemmän, olla tuomitsematta muita ihmisiä ja löytää ripauksen sitä elämänviisautta.

Ensimmäinen maali on tammikuun lopulla, jolloin practitioner pätevyys on totta. Matka on onneksi pitkä ja välietappeina on monta mielenkiintoista viikonloppua, lähipäiviä kertyy kaikenkaikkiaan 16. Tapaamisten välissä on aikaa pureksia tietoja, tehdä harjoituksia ja peilata opittuja asioita omaan arkeen. Maltan tuskin odottaa, että pääsen testaamaan ideoitani ja uskokaa pois niitä piisaa!

Muutama ajatus jäi päällimmäisenä mieleeni ja aion pohtia niitä hieman eri kanteilta katsottuna:
- Kartta ei ole maasto (tästä olenkin joskus kirjoittanutkin)
- Jokaiseen ongelmaan on olemassa ratkaisu
- Teemme koko ajan parhaamme
- Epäonnistumisia ei ole olemassa - virhekin on tulos
- Kaiken käyttäytymisen takana on myönteinen tarkoitus

Jos tai siis kun, nuo ajatukset loksahtavat paikoilleen rustailen niistä jotain. NLP:n ideologia hakee ratkaisuita ja selityksiä onnistumisen kautta. Se on siis kovin lempeä keino katsoa maailmaa ja oikein käytettynä tarjoaa paljon työkaluja vaikkapa itsensä kehittämiseen. Nähtäväksi jää millaisen työkalupakin saan kasattua matkani varrella.

-Virpi

Ei kommentteja: