keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Voihan alennusmyynti - huijausta vai taloudellinen valinta?

Mikähän siinä on, että kosmetiikkatuotteet loppuvat mystisesti yhtä aikaa? Jos käyttää vähänkin laadukkaampia versioita, on varastojen täydennys yhtä kuin kallis yhtälö. Kuukauden budjetti on tiukilla jo valmiiksi, joten kaupat pitäisi kiertää kaukaa, mutta laskin säästön olevan sen verran tuntuva, että kaupungille mars! Pikaisen ynnäilyn perusteella olin laskenut plussat ja miinukset yhteen, uskalsin tehdä ostopäätökset ja toivon tilikirjani pysyvän edelleen hallinnassa. Enää pari viikkoa kuun vaihteeseen, miten maaliskuu tuntuukin niin pitkältä?


Alennusmyynneissä on kaksi puolta, voit tehdä isoja säästöjä tai hullaantua täysin. Vanha minä tietää tuon jälkimmäisen paremmin kuin omat taskunsa. Kun houkutuksia on silmänkantamiin on vaikeaa pysyä ruodussa. Muutama halpa heräteostos ja pari tarpeellista, niin kassalla (tai viimeistään kotona) iskee ahdistus. Tuntuu myös, että halpuushuuma tarttuu ja ihmismassassa on vaikea laskea pennejään sekä pysyä tiukkana. Jotain tämä tilikirjan pito on kuitenkin opettanut, sillä yhden yhtä heräteostosta ei tarttunut mukaan. Mielitekoja olisi sen sijaan piisannut :)

Väitän oppineeni pian kolme kuukautta kestäneen talouskokeiluni aikana paljonkin, järkeä on tullut päähän ja harkintakyky kasvanut. Ei se silti helppoa ole, jokainen ei-päätös on tehtävä kerta toisensa jälkeen. Tänäänkin pyörin kynsilakkahyllyllä silmät kiiluen, vain kymmenen euroa lisää loppusummaan, kahdesta olisi saanut kivan kylkiäisenkin...nyyh. Aivan kuin toisella olalla istuisi paha henki, joka kuiskii korvaan "osta, osta, osta, tarvitsen tuon, olet ansainnut jotain, älä turhaan nipota...". Vastaavasti toisella puolella on hyvä henki, joka kehottaa miettimään kaksi kertaa, käskee odottamaan palkkapäivää, muistuttaa säästötavoitteista ja kannustaa kääntymään kannoiltaan.

Hyödyntämällä Sokoksen 3 + 1 päivät ja Kicksin kanta-asiakasalennuksen säästin 45 euroa. Se on aika iso summa eli sanoisin reissun kannattaneen. Omat vinkkini järkevään alennusmyyntikäyttäytymiseen ovat seuraavat:
- tarkista todellinen rahatilanteesi ennen lähtöä
- mieti mitä tarvitset oikeasti, tarvita ja haluta on kaksi eri asiaa
- tutki mistä saat tarvitsemasi halvimmalla ja mene sinne 
- pysy tiukkana

Sitten vielä, kun muistaisi ne itse jatkossakin. En siis luota vielä itseeni, koska vanhat tavat istuvat syvällä. Mutta ehkäpä uusi käyttäytymismalli juurtuu pienen lisäharjoittelun myötä. Taloudenpidon opettelu on kuin kuntosaliharjoittelu, vain hyvää suunnitelmaa noudattamalla ja treenaamalla pääsee tavoitteisiin.

-Virpi



Ei kommentteja: