tiistai 17. maaliskuuta 2015

Intuition kautta terveellinen ruokavalio

Olin perjantaina Suomen NLP yhdistyksen tilaisuudessa kuuntelemassa, kuinka NLPtä hyödyntäen voisi oppia syömään terveellisesti. Puhujana oli Riitta Koukkari, joka on mm. personal trainer, NLP kouluttaja ja pitkän linjan fitness kilpailija. Osaamista siten riitti eli kannatti pysähtyä kuuntelemaan. Hänestä pystyi myös aistimaan sisältä kumpuavan hyvän olon.

Koukkari herätteli miettimään, minkälaisia uskomuksia ravitsemukseen ja painonhallintaan liittyy. Olet varmasti kuullut, ettei iltakuuden jälkeen saa syödä, laihduttajan pitää tehdä aamuaerobisia, jokaisen itseään kunnioittavan on syötävä rahkaa (mitä enemmän sitä parempi), leipä on epäterveellistä, hiilihydraatit lihottavat...niinpä niin lista on loputon. Kylkeen voisi lisätä toisen listan siitä, mitä ei missään nimessä saa syödä, kieltoviidakko on tiheääkin tiheämpi.

Kuinka usein sinua on kehotettu kuulostelemaan kehoasi? Onko intuitiosi joskus kertonut, mikä tekisi hyvää (suklaata ei nyt lasketa)? Oletko pysähtynyt miettimään miltä vatsassani tuntuu, ennen kuin lusikoit sinne ruokaa? Vai kuulosteletko tekeekö ruuansulatuksesi töitä eli onko koneistosi kunnossa? Sen sijaan, että ympäröivit itsesi rajoituksilla, jotka ruokkivat mielihaluja, löytyisikö vastaus kultaisesta keskitiestä?

Tunnistatko tilanteita, joissa ruoka paikkaa oloasi? Syötkö eri tavoin ollessasi rakastunut, surullinen, kipeä tai vaikkapa stressaantunut? Mikä mahtaa olla se juttu, joka käynnistää herkuttelun tai ylensyönnin? Ei muuten ihan helppoja asioita, mutta kehotan pysähtymään toviksi niiden äärelle. Se voi avata uusia ovia tai olla hyvä hetki miettiä, "Miten minä haluan ravita kehoani?".

Oma suhtautumiseni ruokaan on kokenut kovia. Olen opetellut aikuisuuden kynnyksellä nirsosta kaikkiruokaiseksi. Syön rakkaudesta ruokaan ja olen pesunkestävä kulinaristi, ruoka ei ole vain polttoainetta. Haluan syödä hyvää, värikästä ja terveellistä ruokaa, viihdyn myös kauhan varressa ja roudaan tottuneesti evätkippoja töihin. Olen myös kokenut kaikki dieetit ja ruokavillitykset, karppauksesta rahkanmakuiseen fitnessbuumiin ja kaikkea siltä väliltä. 

Yksi uuden vuoden lupauksistani oli luopua dieeteistä. En halua enää punnita ruokiani, syödä jotain mikä on olevinaan hyvää, mutta ristiriidassa makuhermojeni kanssa. Haluan voida hyvin, olla energinen, jaksaa töissä, liikkua monipuolisesti ja herkutella tarpeen vaatiessa. Kokoan eteeni vähintään puoli kiloa kasviksia päivässä, lisään avokadoa kaikkialle, hifistelen smoothieilla, paistelen munakkaita ja sitä rataa. No mitäpä siitä on seurannut? Ihoni on voinut hyvin, olen ollut täynnä virtaa niin töissä kuin vapaallakin. Vaa'alle en ole uskaltautunut eli en nyt ole hoikimmillani, mutta toivon muutosten näkyvän hiljalleen positiivisesti myös vyötärölläni.

Perjantain luento kolahti siten aika voimakkaasti. Uskon olevani oikealla tiellä, hienosäätöä pitänee vielä tehdä. Aion lisätä ruokarutiineihini vielä vatsani kuulostelun eli miltä siellä tuntuu. Ideana on se, että pikkuhiljaa alat kuulla, mitä kehosi viestittää. Mikä tuntuu hyvältä ja mitä kannattaa välttää tai ainakin vähentää. Yksi sopii yhdelle toinen toisella, kukaan muu ei tiedä yhtä hyvin kuin kehosi, mitä tarvitset. Kokeile edes, sulje silmäsi seuraavaa ruokailua ennen ja mieti mitä sisälläsi oleva viisaus yrittää viestittää. Toista harjoitus ruokailun päätyttyä ja jos siinä on jotain oppimisen arvoista, ota siitä onkeesi.




1 kommentti:

Karoliina kirjoitti...

Riitta on aivan huippu! Oon paljon käynyt hänen zumba/pilates/venyttely-tunneilla ja aina yhtä ihanaa :) Ihminen, josta säteilee hyvä olo!