sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Hyvän olon resepti

Hyvä olo on mielestäni tavoittelemisen arvoinen juttu ja sitä kannattaa kyllä pohtia omista lähtökohdistaan. Mitä hyvä olo sinulle merkitsee, miten saavutat sen ja kuinka se muuttaisi elämääsi? Vai koetko jo nyt olevasi hyvinvoiva? Omalla kohdalla olen tullut siihen tulokseen, että hyvän olon reseptini on seuraava:

Ravitsemus + Lepo + Liikunta + Hemmottelu = Hyvä olo

Kolmen viikon aikana uusittu ruokavalioni on tehnyt ihmeitä. Vaikka syön orjallisesti, kuuntelen kehoani. Hemmottelen myös nyt itseäni ruualla. Terveellisen kasvisruuan kylkeen on maistunut sushi, vuohenjuustoleipä, sokeriton, gluteeniton ja maidoton suklaakakku sekä purnukkapuurot. Toisaalta olen huomannut, miten hyviä puhtaat raaka-aineet ovat ja kuinka laadukas polttoaine pitää pystyssä. Ihminen ei tarvitse lihaa, isoja hiilarimääriä eikä jättiannoksia.

Iski kokkausbuumi ja tein papu-tofukeittoa, kurpitsa-papusoppaa ja mintulla terästettyä hernekeittoa

Kolmen raaka-aineen suklaakakkua

Herkuttelua vuohenjuustolla

Sunnuntaiaamun luksusta, kokeilussa purnukkapuurot

Olen yksi niistä, jotka tarvitsevat paljon unta. Jos yöuni jää alle kahdeksan tunnin olen usein kuin kävelevä zombie. Onnekseni olen normaalisti myös lahjakas tässä lajissa eli nukahdan kädenkäänteessä. Uneni tosin järkkyy stressitilanteissa, jolloin heräilen yöllä ja murehdin turhia. Minulta on turha kysyä, katsoinko huippusarjoja tai elokuvia, sillä kömmin lähes poikkeuksetta ennen kymmentä peiton alle. Varsin usein turvaudun myös päiväuniin. Etenkin viikonloppuna pidän itseäni etuoikeutettuna, kun kömmin kesken päivän nukkumaan enkä huolehdi kellosta. Viikolla taas vannon voimapäikkäreiden nimiin eli lyhyt 15-30 minuutin uni virkistää parhaiten. Ja kummasti unen laatu paranee, kun ravitsemus on kunnossa.

Näin meillä torkutaan

Ihminen on mielestäni luotu liikkumaan ja niin kauan, kuin se on mahdollista, kannattaa siihen panostaa. Itse olen jo vuoden vannonut CrossFitin nimeen ja siinä sivussa tulee joogattua, lenkkeiltyä, uitua ja milloin mitäkin. Pääkin toimii paremmin, kun keho saa sopivasti rasitusta. Kun saavutat omia tavoitteitasi, jylläävät endorfiinit kropassa ja fiilis on loistava. Nyt, kun oma treeni-into on huipussaan iloitsen koko ajan parantuvista tuloksista ja siitä, että liikunta näkyy koko kropassa. Vyötärölinja alkaa kuoriutua jenkakahvojen alta, käsivarret näyttää hyviltä ja mikä parasta, olen täynnä virtaa! 

Tärkeintä liikkumisen saralla on kuitenkin löytää oma juttu. On se sitten kevyttä sunnuntaikävelyä, kehoa herättelevää venyttelyä, armotonta hikijumppaa tai jotain ihan muuta. Liikuntaa ei pitäisi myöskään suorittaa hampaat irvessä, koska on pakko tai niin kuuluu tehdä. Se ei ole myöskään autuas tie laihuuteen tai saa muuttua pakkomielteiseksi keinoksi saavuttaa ulkonäkötavoitteita. Jokaisen tulisi liikkua tai olla liikkumatta oman itsensä takia.

Kun elämässä on huonoja päiviä auttaa liikunta jaksamaan niiden keskellä

Tyytyväisyys omaan kehoon on tie hyvään fiilikseen

Neljäs hyvän olon reseptin elementti on hemmottelu. Listaan voisi lisätä haaveilun ja rentouden, mutta ne kaikki kolme kulkee allekirjoittaneella käsi kädessä. Tällä viikolla olenkin hemmotellut itseäni aika pirun paljon. Ja sen lisäksihän mun siskokin hemmotteli mua iihanalla lahjalla. Olen ostanut itselleni kukkia ja uuden kahvimukin, joka on muuten aamujeni piristys. Saisinpa kasvatettua mukien määrän nopeasti neljään, koska se olisi hyvä määrä. 

Torstaina ripustin ikkunoihin uudet verhot ja kodin uudistunut look lämmittää edelleen mieltä. Toteutin myös pitkäaikaisen haaveeni ja kävin ostamassa rinkan elokuussa koittavalle Santiago de Compostelan reissulle. Olin myös säästänyt rahaa mm. kirpputoripöytää pitämällä ja myymällä läjän ah niin rakkaita Muumimukejani. Nyt, kun pääsisi vielä koekäyttämään tuon ihanuuden! Kunhan säät hieman paranisivat aion suunnata eväsretkelle luonnon helmaan, joka toimii myös melkoisena hemmotteluna.

Koska posti toi mukanaan yli 20 euron alekupongin Suomalaisen kirjakauppaan marssin oitis ostoksille. Ruokin herännyttä kokkausinnostustani ja investoin Tiina Hälvän ja Kati Jaakkosen Hyvän elämän ruokaa -keittokirjan. Kyllä nyt on muuten paljon uusia ohjeita odottamassa eli täällä kokeillaan lähiaikoina paljon uusia juttuja. Samalla reissulla kävin vähän haaveilemassa Marimekossa. Siellä olisi yksi hurmaava hame ja paita, jotka huutavat nimeäni. Maltan kuitenkin mieleni ja arvioin tarkasti hyödynnänkö yhden oljenkorteni (poikkeuslupa vaateostoksiin) puolen vuoden vaatteiden ostoskiellon aikana.

Hemmottelussakin on hyvä pysyä kohtuudessa. Jos olisin tähän yltäkylläisyyden viikkoon odotellut vielä vaatteita en olisi osannut nauttia kaikesta niiden ansaitsemilla tavalla. Haluan vaalia jokaista hankintaani kunnolla, jotta niihin laitetut eurot tuntuvat järkeviltä. Materia menettää kummasti merkityksensä, kun sitä on liikaa, eikä kaikesta ehdi nauttimaan kunnolla.

Mun uusi lempimukini 

Siskolta saatu yllätyslahja ja saamisen ihanuus

Uudet verhot ja siten loihdittu uusi look koko kotiin

Elämäni ensimmäinen rinkka

Hyvän olon reseptejä

Juuri nyt, kun mietin niin asteikolla 1-10 hyvä oloni on vähintään sijalla 8. Tunnen itseni energiseksi ja rentoutuneeksi. Olen levännyt ja iloinen, enkä murehdi turhia. Minulla ei ole minnekään kiire, ainoastaan viikkosiivouksen suhteen pitäisi aktivoitua. Onneksi olen järjestellyt eilen paikat valmiiksi eli nopea imurointi ja se on siinä. On hyvä kuulostella itseään ja olla rehellinen tuntemuksiensa suhteen. Jos fiilis on alhaalla kannattaa miettiä, mistä voisin lähteä liikenteeseen. Mikä olisi se ratkaiseva peliliike kohti parempaa oloa? Vaalitaan hyvää oloa ja löydetään itselle sopivat rakennusaineet!

-Virpi






Ei kommentteja: