sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Ole itsellesi hyvä - nuku tarpeeksi

Maaliskuussa koin suuria ahaa-elämyksiä luettuani Kaisa Jaakkolan Hyvän olon hormonidieetti -kirjan. Nyt tartuin siihen uudestaan ja vaikutus on samanlainen. Huomaan jälleen luennoivani lähipiirilleni kirjan oppeja, kiitos ja anteeksi kaikille. On tavallaan vaikeata sanoa, mikä tässä kirjassa on se jokin. En tiedä edes onko siinä mitään uutta. Silti se on teos, johon kannattaa tutustua. Ainakin jos omassa vireystasossa ja/tai painonhallinnassa olisi parantamisen varaa. Se opettaa rentoutta ja armollisuutta, saa luopumaan kuureista (kuuri on aina hetkellinen ja saattaa syöstä entistä pahempaan suohon sotkemalla aineenvaihdunnan) ja antaa eväät pysyvään elämänmuutokseen. Ja hei, se ei sitten tapahdu silmänräpäyksessä.


Ihminen on todella mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Hyvinvoinnin kivijalka on riittävä uni. Jos painaa eteenpäin laiminlyömällä levon ovat seuraukset sen mukaiset. Unen puute altistaa ylipainolle, hidastaen aineenvaihduntaa ja tekemällä houkutuksille alttiiksi. Puhumattakaan sen vaikutuksesta mielialan laskemiseen, keskittymiskyvyn heikkenemiseen, stressitasojen kohoamiseen jne. Ja tiesitkö millainen anti aging ihme uni on? Kyllä, riittävä uni nimittäin hidastaa vanhenemisen aiheita. Puheet kauneusunista eivät ole siten tuulesta temmattuja.

Kuva kirjasta Hyvän olon hormonidieetti, Kaisa Jakkola, 2016

Jos siis haluat panostaa hyvinvointiisi niin nuku. Tingi jostain muusta kuin riittävästä yöunesta. Mene ajoissa nukkumaan, rauhoita ilta, himmennä valaistusta, vaihda älylaitteet kirjaan ja tee makuuhuoneestasi levollinen paikka. Hanki pimennysverhot, häädä telkkari makkarista ja vaihda lakanat sekä tyyny säännöllisesti. Iloitse pienistäkin edistyksistä, sillä ne ovat askelia hyvinvointia kohti. 

Kun uni, lepo ja stressitasot ovat kunnossa voit siirtyä seuraavalle tasolle eli lisäämään hyvinvointiasi parantamalla  ravitsemustasi ja lisäämään liikuntaa. Ilman riittävää unimäärää on turha kuvitella laihtuvansa, sillä keho ei yksinkertaisesti toimi tai siis se toimii sinua ja pyrkimyksiäsi vastaan. Kannattaa myös testata itselle sopivia unen laatua parantavia keinoja. Toinen tykkää rentoutumisharjoituksista, kolmas kevyistä kävelylenkeistä ja neljäs jostain ihan muusta. Mitä ikinä teetkin, älä tingi unesta, tuskin tingit hampaiden pesustakaan. Tee siitä elämäsi tärkein asia, niin muut palaset loksahtelevat yksi toisensa jälkeen paremmin paikoilleen.

t: juuri päiväunilta herännyt


Ei kommentteja: