maanantai 2. toukokuuta 2016

Kaappaus blogissa

Uhkasin tuossa männäkuukausina tehdä postauksen mehun linkoamisesta ja tässä se nyt tulee.
Vasemmalla flunssashotti ja oikealla granaattiomena-minttudrinkki.
Luettuani itse puristettujen mehujen terveysvaikutuksista olin myyty ja päädyin pienimuotoiseen ihmiskokeeseen. 

Mehuja voi tehdä joko mehulingolla tai mehupuristimella. Masiinoiden toiminta on erilainen eli linko linkoaa ja puristin puristaa. Linko on nopeampi ja edullisempi. 
Aidot ja upeat värit ilman mitään lisättyä moskaa.
 Puristin on hitaampi ja hieman hinnakkaampi, mutta sillä saa hedelmistä, vihanneksista ja yrteistä/salaateista mehun tehokkaammin irti jolloin mahdollisimman vähän ravintoaineita menee hukkaan. 

Itse päädyin ensin mainittuun vaihtoehtoon ja tässä vaiheessa se soveltuu omiin mehuhetkiin oikein hyvin. Se tosin on todettava, että mehustettavista asioista jäävä mäski on melko kosteaa eli aivan jokainen herkullinen mehupisara ei lasiini pääse loppusijoittumaan. Hätä ei tosin ole tämän näköinen, sillä mäskin voi hyötykäyttää esim. sämpylöihin, sosekeittoihin, kasvispihveihin tai raakaruokitun lemmikin ruokakuppiin lisäkkeeksi. 

Sananen niistä terveyshyödyistä, jotka minutkin saivat euroni jälleen yhteen pienkodinkoneeseen sijoittamaan. 

Pähinänkuoreen tiivistettynä tuoreet mehut sisältävät valtavasti vitamiineja ja kuitua, jotka antavat lisäpontta vastustuskyvylle, vahvistavat hiuksia ja kynsiä, hellivät suolistoa ja edistävät painonpudotusta. Eikä tässä vielä kaikki; lisä- ja väriaineet loistavat poissaolollaan ja kippaskappas ihan huomaamattaan sitä nauttii tuoreita kasviksia ja hedelmiä helposti sen suositellun puoli kiloa päivässä ellei ylikin. 

Noh, tämän oman muutaman kuukauden kokeilun  aikana ihossa, hiuksissa tai kynsissä en huomannut juurikaan muutosta, mutta vointiin alkoi hiipiä lisää energisyyttä ja räkätaudit ovat pysyneet sitkeästi poissa ja kasvisten nauttiminen helpottui vihermehujen myötä. Mielummin nautiskelen pari lasillista kurkku-selleri-parsakaali-omenamehua, kuin vedän naama naalintussulla sen 200 g pakastevihanneksia/ateria, koska se nyt vain kuuluu siihen pirun lautasmalliin. 






Eli plussat ja miinukset omien kokemuksien perusteella tässä:

+ mehulinko on helppo puhdistaa
+ linko on nopea tapa valmistaa mehua
+ mehustamalla itse tiedät mitä saat
+ mehut ovat herkullisia ja täten kairaavat kaupan vastaavia iskukuumennettuja litkuja kuusnolla peppuun
+ päivittäinen kasvisten ja hedelmien tarve täyttyy helposti

- ainakin oma linko on melko äänekäs ja tahattomasti herätän mehunhimoissani puolisoni lisäksi koko naapuruston
- rahanmeno, päivittäinen mehustus nielee melko paljon raaka-aineita ja täten keventää kukkaroa (tosin jääpähän ne kaljat ja karkit terveysmehuintoilupäissään kauppaan)

Pari knoppia vielä loppuun. Hyvä annostelusuhde vihannesten ja hedelmien suhteen on mm. Tara Langen Vihermehuja - Terveydeksi-kirjassa ohjeistettu 70 % vihreää ja 30 % makeaa. Tätä nyrkkisääntöä silmälläpitäen mehun sokeripitoisuus ei nouse liian korkeaksi. 


Toisena neuvona suosittelen muistamaan kohtuuden. Itsehän mehustuksen huumaavassa kuherruskuukaudessa latkin mehuja pari tuoppia päivässä, jonka seurauksena peräpää laulaa loilotti Nauravan kulkurin lailla ja vatsa turvotteli jokseenkin masuasukkimittoihin. Eli lasi päivässä on alkuun ihan järkevä annos.

Mikäli tästä innostuneena nyt mietit, että mistä aloittaa ja saada kattavammin tietoa niin kirjallisuuden puolelta suosittelen tuota em. Tara Langen kompaktia opasta alkuun ja kattavammin informaatiota tarjoaa esim. Petra Sippolan kirja Mehukas. 

Alkuun pääset myös näillä hyväksi todetuille mehuohjeilla.

Mustikka-punajuurimehu (4 annosta):
  • 4 punajuurta kuorittuna
  • 200 g mustikoita, tuoreita tai sulatettuja pakastemallisia
  • oman maun mukainen pala inkivääriä kuorittun
  • 2 omenaa
Punajuuren sisältämän nitraatin vuoksi tätä ei suositella aivan alituiseen nautittavaksi, mutta ymmärtääkseni pitoisuudet ovat kuitenkin sen verran maltilliset, että on jonkin sortin ihme jos perusterve ihminen tällä itsensä kovin sairaaksi saa.

Flunssashotti, HC-versio (2 annosta):

½-1 sitruuna
2-5 cm pala inkivääriä

Ykkösellä alas ja vastustuskyky kiittää ja vatsassa tuntuu hellivä lämpö. Erityisen maukasta kylminä aamuina sisuksiin kiskottuna. Suu kannattaa tosin tämän jälkeen huuhdelle vedellä sitruunan happamuuden takia.

Flunssashotti, tussuversio (2 annosta):

1/2-1 sitruuna
2-5 cm pala inkivääriä
1 omena
oman maun mukaan hunajaa

Noniin, tämähän maistuu jo ihan linnunmaidolta.











Ei kommentteja: