lauantai 18. huhtikuuta 2015

Sushisynttärit

Olen haaveillut jo pitkään siitä, että kokeilisin sushin tekoa. Reseptejä on tullut googletettua selaimen muistiin, mutta varsinainen toiminta on jäänyt suunnitteluasteelle. Olen suhtautunut aiheeseen hieman pelokkaasti ja miettinyt osaisinkohan. Sushi on ruokalaji, joka kiehtoo, mutten ole oikein saanut selvyyttä tykkäänkö siitä vai en. Kotikaupungissani kunnon sushia ei taida edes saada, Lahti on lihamukien (nolottaa myöntää, että en ole testannut) ja pizzerioiden luvattu junttila. Sanon tämän kaikella rakkaudella, enkä halua ikinä muuttaa täältä pois. Korkeintaan johonkin lähikuntaan, mutta merta edemmäs kalaa en haikaile lain.


Nyt tämänkin voi poistaa to do listalta, sillä sain suureksi onnekseni kutsun sushisynttäreille. Ystäväni täytti vuosia ja kokosi kivan porukan kotiinsa kokkailemaan. Paikalla oli sushimestari, joka neuvoi meidät untuvikot alkuun ja sitten jokainen pääsi testaamaan rullaustaitojaan. Tuli seurattua silmä tarkkana, kyseltyä paljon, räpsittyä viisi miljoonaa kuvaa ja sormet syyhysi, kun pääsi itse eetteriin.

Merilevän sisään käärittiin:
- riisiä...tämä lienee itsestäänselvyys
- avokadoa
- kevätsipulia
- kurkkua
- korianteria 
- wasabia
- rapuja (sellaisia isoja, jotka paistettiin ensin pannulla mm valkosipulin kera)
- pinaattia
- mätiä
- kylmäsavulohta
- vain mielikuvitus on rajana eli raa'an kalan/äyriäisten kammoksujat, tekin voitte kokeilla tätä herkkua

Raaka-aineiden kustannukset olivat olleet noin 60 euroa eli ei mikään paha rasti. Sen lisäksi bambumattoja voi käyttää uudestaan ja uudestaan. Joitain aineita jäi myös reilusti yli, ei tämä herkku ainakaan liian kalliiksi tule mikäli on perusduunari. 

Homma menee pelkostetysti näin:
- keitä riisi ajoissa, pakkauksessa on tarkat ohjeet eli noudata niitä sokeasti
- anna riisin jäähtyä ja mausta se etikkaseoksella, vinkki: maistele ja käytä reippaasti suolaa
- aseta merileväarkki bambumatolle kiiltävämpi puoli ylöspäin
- painele riisi kostein sormin, jätä yläreuna hieman vajaaksi noin 1/3
- laita wasabia ohut viiva..tämä on tuhtia kamaa eli ole varovainen
- käytä haluamiasi raaka-aineita, muista että kokonaisuus pitää rullata eli älä heittäydy ahneeksi
- rullaa kokonaisuus tiiviiksi paketiksi ja kostuta yläreuna niin levä tarttuu kiinni
- laita pötköt hetkeksi jääkaappiin
- leikkaa makirullat ja sitten eiku ääntä kohti


En osaa sanoa mikä oli parasta, tekeminen, silmiä hivelevän kaunis ruoka vai syöminen. Ehkäpä kaikki kolme, hyvällä seuralla maustettuna. Opettelin myös syömään puikoilla, enkä joutunut turvautumaan haarukkaan, pienet sille! Kääröt dipattiin soijakastikkeeseen, sipaistiin kylkeen varovaisesti wasabia ja päälle inkivääriä, seurauksena taivaallinen makukokemus. Eikä lainkaan pöllömpi ohjelmanumero eli kannattaa kopioida, sillä yhdessä tekeminen on aina mukana.

Nyt pitää vain miettiä koska mun kotikeittiö vaihtaa japanilaiseen tyyliin ja täällä pyöritellään ensimmäiset makit. Yksi asia on nimittäin varmaa, en vain tykkää vaan rakastan sushia. Mutta epäonnistumisen pelko on tiessään eli halukkaat voivat kutsua itsensä mun sushi-iltaan :)

Ei kommentteja: