torstai 23. huhtikuuta 2015

Lautasmallin turnover

Olin pyhästi vannonut, etten noudata tänä vuonna yhden yhtä dieettiä. Kun vyötäröllä kiristi tarpeeksi kauan ja maltillinen ruokavaliomuutos ei tuonut tuloksia, repsahdin dieettiin (sen voi siis tehdä näinkin päin). Koska kaikki on testattu ja haaveena oli puhdas ruoka sekä maitotuotteiden vähentäminen, valitsin maidottoman ja gluteiinittoman ruokavalion. Tarkat määrät proteiineille, rasvoille, marjoille ja kasviksille. Pannassa ovat kaikki maitotuotteet ja hiilihydraatit...kääk! Päivittäiset ateriamäärätkin tippuivat totutusta viidestä neljään eli jotain jäi pois.

Suoraan sanottuna pelkäsin hiilihydraattien hylkäämistä. Vaikka vanhassa ruokavaliossani on petraamista varaa painonhallinnan kannalta, se on pitänyt minut energisenä. En halua luopua hyvästä olostani minkään muun tavoitteen kustannuksella. Niinpä lisäsin ensimmäisellä viikolla jokaikinen päivä hieman hiilareita dieettiruokien kylkeen. Tavoistani poiketen nautiskelin työmatkalla myös kuohuviiniä ja extempore tehty lähibaarikierros lipsahti hiprakan puolelle, kiitos panimotuotteiden. Viikko yksi ei siis mennyt ihan ohjeiden mukaan. Jos repsahtaa dieettiin, niin varmaan silloin on helppoa repsahtaa sillä dieetilläkin :)


Ruuat ovat näyttäneet ja maistuneet herkullisilta, mutta kiristettyäni sushi-illan jälkeen tahtia, alkoi koneisto yskiä. Jo parissa päivässä tuli kropalta vastalauseita, päätä jomotti ja virta loppui ennen aikojaan. Totaalinen hyytyminen koitti tiistain treeneissä, joissa olin kuin nukkuneen rukous. Tajusin heti, että näin ei voi jatkua, olisi ollut typerää jatkaa samaan tahtiin. Ystävänikin totesi, että kiduttat itseäsi turhaan ja liikaa, koska kysehän on vain pienestä kiristelysta.

Keskiviikkona lisäsin maltillisesti hiilihydraatteja, muuten pysyttelin ruodussa. Luojan kiitos olokin koheni välittömästi. Nyt pitäisi vain selvittää, mikä on oikea määrä, joka tarjoaa sopivasti energiaa, muttei kerry lisäkiloiksi. Ajatella, että olen 36-vuotias, mutten tiedä vieläkään miten pitäisi syödä...enkä taida olla ainoa ongelmani kanssa. Seuraavaksi testataan quinoaa, couscousia ja bataattia eli pastat sekä leivät unohdetaan toistaiseksi.

Omia ruokatottumuksia on hyvä tuulettaa, mutta järjen ääntä pitää kuunnella. Jos joki sopii yhdelle se ei automaattisesti passaa kaikille. Yksilöllisyys, tottumukset ja mielihalut näyttelevät merkittäviä sivuosia, eikä niitä voi sysätä näyttämöltä. Pääosassa pitäisi olla hyvä olo ja järkevästi kasattu kokonaisuus. Vaikka äärikokeiluni kesti vain pari päivää, maksan siitä velkaa muutaman päivän. Jouduin pitämään pari treenivapata ja huomenna harkitaan uudestaan voiko kropalle tarjota lisäkuormitusta, vai ovatko energiavarastot yhä liian matalat.

Kahvimaitoa lukuun ottamatta vannon vahvasti maidottoman ruuan puolesta. Huomasin rahkan limoittavan kroppaani ja muutos on niin selkeä, että lasken 1+1. Ainakin omassa kotikeittiössä tulee näkymään muutos, mutta totaalikieltoja en aseta eteeni. Testailen myös uusia tuttavuuksia, kuten kookos-, kaura- ja mantelimaitoa. Gluteiinittomasta en vielä tiedä, jatkan ihmiskokeita itselläni toistaiseksi. Kaupasta tuli hankittua mitä erikoisempia tarvikkeita, vielä kun ehtisi testaamaan uusia ulottuvuuksia.

Ja ne mun suosikkifarkut mahtuivat tänään päälle eli jotain on selvästikin tapahtunut!



Ei kommentteja: