sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Lukemisesta ja kesäläksyistä

Yksi suurista intohimoistani on ehdottomasti lukeminen. Olen ajatellut rakkauteni kirjoihin tulevan lapsuudestani. Äitini luki minulle paljon ja olen rakastunut tarinoihin pienestä pitäen. Myös hoidossa käytiin ahkerasti kirjastossa ja oli suorastaan juhlapäivä, kun sai valita uusia Brabababa, Mikko Mallikas ja Puppe kirjoja luettavaksi.  Ouluiässä luettiin parhaan ystäväni kanssa vuorotellen ääneen Mauri Kunnaksen kirjoja ja suorastaan kisailtiin sillä, kumpi luki enemmän.

Lomasuunnitelmiini kirjat ja kiireettömät lukuhetket kuuluvat nykyisin varsin oleellisesti. Golfin ja kirjojen lisäksi muita suunnitelmia ei oikeastaan olekaan. Olen varautunut hyvin ja hyödyntänyt kirja-alet varsin mallikkaasti. Adlibriksen pokkarialesta, 3 kpl 15 €, löytyi kuusi kirjaa (ois varmaan löytyny enemmänkin) ja Sokokselta nappasin neljä lisää. Kolmen viikon loma ja kymmenen kirjaa on toki suuruudenhullu sekä mahdoton yhtälö, mutta onpahan valinnanvaraa. Ja onpa ne kirjat joskus loppuneet keskenkin...se oli muuten karmiva hetki se.


Olen viikon verran hämmästellyt toisen maailmansodan tapahtumia. Luin Yksin Berliinissä nimisen teoksen, jossa tehtiin karu aikamatka 1940-luvun natsi-Saksaan. Pelkkä ajatus noista ajoista karmi selkäpiitä. Kuinka ihminen voi ollakin niin paha? En voinut olla miettimättä sitä suvaitsemattomuuden määrää, joka Suomessakin on valloillaan. Tuskinpa kukaan pitää pakolaistilannetta suotavana, mutta sen aikaansaama viha satuttaa mua jostain syystä suuresti. Pelkästään kiivaiden keskusteluiden kuuleminen aiheesta saa mykistymään, en nimittäin halua osallistua niihin, koska suustani tulisi pelkkiä painokelvottomia totuuksia. 

Kummipoikani oli saanut kesätehtäväksi lukubingon. Joka päivä saa vetää vain yhden ruksin. Samanlainen lukuläksy tekisi hyvää monelle aikuisellekin. Vuosilomalle lähtiessä saisi kotiin viemiseksi todistuksen käytöksestään, arvion suullisesta viestinnästään ja kommentit kirjaillisista kyvyistään. Sitten tulisi vielä lukuläksy ja kehoitus tulla takaisin hyvällä mielellä. Montas ruksia sää saisit vetää kesän aikana? Mulla olisi viikon ajalta ruksit kohdissa: sadesäällä, surullisen kirjan, junassa, paksun kirjan, ennen nukahtamista ja kaverin (no oikeesti äitin ja isin) luona.


Twitterissä on ilahduttanut Rami Aaltosen ehdotus neuvolakortin käyttämisestä aikuisilla. Ei muuten lainkaan pöllömpi idea, kun noita seurattavia asioita katsoo. Jos jokainen pyrkisi samaan ruksit oikeisiin kohtiin voisi vaikutus olla yleisen hyvinvoinnin ja kansanterveyden suhteen suuri. Ja voisi se edesauttaa työyhteisöjen ilmapiirejäkin. Ja entäs rokotukset? Itselläni ei ole ainakaan mitään käsitystä siitä, onko allekirjoittaneella yksikään rokotus voimassa (tuskinpa vaan) ja mitä ne suotavat piikitykset edes ovat. 


Voisin ottaa lomalle lukemisen lisäksi tavoitteeksi pyöräillä päivittäin ja uida viikoittain, hiihtäminen ja luistelu ovat jokseenkin hankalia toteuttaa. Yritän välillä keskittyä, olla puheissani selkeä ja muutaman kerran viikossa hyppiä yhdellä jalalla ja kokeilla myös tasajalkapomppuja. Juoksuruksin voi varmaan napata pariin otteeseen porrastreeneistä. Muita kohtia pitää vielä hiukan pohdiskella :)

-Virpi



Ei kommentteja: