lauantai 18. helmikuuta 2017

Joko teillä vegeillään?

Nykyään tuntuu siltä, että joku ruokabuumi on aina valloillaan. Nyt se on vege ja vegaanit valloittavat maailmaa. Kauppoihin ja ravintoloihin on tullut runsaasti vegaanista vaihtoehtoja, hyvä niin. Erilaisissa villityksissä on se hyvä puoli, että voi löytää sen oman juttunsa. Ja saa vaihtelua normaaliin ruokailuun, ehkäpä innostuu loppuelämäkseen asti.

Vegaanit eivät syö mitään eläinperäistä eli liha- ja maitotuotteet sekä kananmunat loistavat poissaolollaan. On myös erilaisia versioita eli joku sallii vielä kalan joku maitotuotteet jne. Kannattaa googlettaa, jos haluaa perehtyä aiheeseen syvemmin. Osalla päätös on eettinen, osalla omalle keholle parhaaksi koettu ja kaikkea maan ja taivaan välistä. Tammikuussa moni kokeili siipiään liittymällä vegaanihaasteeseen, joka pyörii Facebookissa ympärivuoden. Sitä kautta saa apuja, halutessaan oman kummin ja monipuolisia reseptejä. Ja kuukauden pituinen kokeilu on hyvä aika testata omia mieltymyksiään.

Kukkakaaliwingssit ensipuraisulla 

Moni luulee, että vegaaninen ruoka on yksitoikkoista ja pahaa. Todelliusudessa vegaanit eivät syö pelkkää salaattia, vaan ruoka on monipuolista ja värikylläistä. Kaikki kasvisruuat eivät ole myöskään automaattisesti terveellisiä tai laihdutusruokaa. Eikä veegaanius ole nälän näkemistä tai sitten lautaselle ei ole lastattu tarpeeksi tavaraa. Suuri pelko proteiinien saamattomuudestakin on turha, sillä hyviä proteiinin lähteitä ovat mm. tofu, quorn, pavut, härkis ja nyhtökaura. Ja suosittelen myös etsimään tietoa sipsikaljavegaani hakusanalla, joka paljastaa erilaisen kulman kasvisruokailuun.

Nyhtökaura on kokeilemisen arvoinen juttu

Nyt on pakko korjata, etten ole mikään vegaaniasiantuntija. Olen lihansyöjä, joka tykkää kokeilla uusia reseptejä ja syö päivittäin paljon kasviksia. Omasta ruokavaliostani olen karsinut maitotuotteet ja suorastaan tykästynyt kasvismaitovaihtoehtoihin. Viime vuonna ruokavalioni oli pitkään kasvispainotteinen eli hieman kokeilin siipiäni. Ainoastaan kananmunat ja kala pysyivät listoilla, enkä osaa kuvitella elämää ilman niitä. Olin jossain vaiheessa melko vakuuttunut etten enää osta kanaa tai jauhelihaa kotiin, mutta sitten se muuttui ja palasin täyspäiväiseksi lihansyöjäksi. 

Nyhtökauraa, uunikasviksia ja pari erilaista salaattia

Pyrin pitämään pari kasvisruokapäivää viikossa. Etenkin nyt, kun lähikaupastani saa suhteellisen hyvin nyhtökauraa, on helppo löytää se eettisempi vaihtoehto. Erään vegaaniystäväni ansiosta olen myös saanut hyviä reseptivinkkejä ja päässyt valmiiseen pöytään herkuttelemaan. Eilen kokkailin ekaa kertaa kukkakaaliwingssejä ystävälleni ja kylläpä oli hyvää, vaikka itse sanonkin. Itse asiassa paljon parempaa kuin perinteiset wingssit. Suosittelen testaamaan ja hyvän reseptin voit napata ystäväni blogista: https://vegeliciousb.wordpress.com/2016/09/16/kukkakaaliwingsit/

Netistä löytyy paljon hyviä vegeblogeja, joista voi napata reseptejä testiin. Ja ainahan sitä voi laittaa kylkeen lihaa, jos haluaa. On oikeastaan aika mielenkiintoista nähdä, miten vegebuumi jatkuu ja kehittyy. En usko sen katoavan minnekään, vaan yleistyvän ja tuovan uusia ruokainnovaatioita. Parasta tässä on mielestäni se, että ruokaa tehdään itse hyvistä raaka-aineista. Eikä haittaa yhtään, että lihantuottajille tulee paineita parantaa karjan oloja. Tietoisuus siitä, mistä ruoka tulee ja miten se tuotetaan tulee kasvamaan.

-Virpi

Eilinen illallinen: kukkakaaliiwingssejä, nyhtistä & kasviksia ja tuhdit jälkkärit

Ei kommentteja: