tiistai 10. tammikuuta 2017

Tunnista rytmisi

Syksyllä eräs kollegani alkoi puhua siitä miten monet konfliktit ja väärinymmärrykset ihmissuhteissa johtuvat rytmieroista. Alkuun en oikein ymmärtänyt mistä oli kyse. Ajatus ihmisten erilaisuudesta rytmiajattelun kautta oli ihan uutta. Mutta ittemmin olenkin pohtinut sitä paljon, tunnistanut rytmejä ja rytmieroja. Helvetinviikko kokeiluni aikana tunnistin lopulta oman rytmini eli tolkuttoman hitauden nautiskelun. Olen virheellisesti pitänyt itseäni nopeana, koska olen valmis tekemään asioita sekunnin sadasosassa ja minulta löytyy vastaus lähes jokaisen kysymykseen sen suuremmin miettimättä.

Nopealiikkeisen työminän takana on nautiselija. Se, jolla on aina aikaa juoda aamukahvia tunti, viikonloppuisin tuntikausia. Hidastelija, joka haluaa keksittyä yhteen asiaan kerrallaan. Se, jonka päivä menee pilalle ilman kunnollista suunnitelmaa ja aikataulua. Puhumattakaan siitä, että jokaiseen päivään on mahduttava kiireetöntä oleilua. Kiireinen työviikko johtaa erakkomaiseen viikonloppuun ja yhtä riehakas menoa seuraa totaalinen rauhoittuminen.

Aamiainen ruohikolla, eiku olohuoneen matolla fiilistellen

Iän ja suorittamisen pakosta irtipäästämisen myötä rytmini hidastuu hidastumistaan. Saatan ahdistua ystäväni aikataulutuksesta, jossa viikonloput on buukattu monta kuukautta eteenpäin. Tekisi mieli ehdottaa kiireetöntä oleilua ykkösprioriteetille. Ja pikainen kuulumisten vaihto sellaisen kanssa, joka painaa pitkää päivää, nukkuu huonosti, viettää stressaavaa pikkulapsiarkea sekä hoitaa siinä sivussa muuttoa, saa melkein hengästymään.

Vastaavasti nopearytminen jokapaikan höylä ahdistuisi minun tavoistani. Työt eivät valmistuisi, kun kalenterissa on pitkiä työstöaikoja. Seinät kaatuisivat päälle, kun viikonloppuna ei olisi ohjelmaa. Levon priorisointi tuntuisi pelleilyltä ja sitä rataa. On hyvä tunnistaa oma rytmi ja olla sille uskollinen. Ystävän tai kollegan eroja ihmetellessä, mieti tämän rytmiä. Usein toimintatapojen erot johtuvat juurikin rytmieroista. Muista myös, että hidas rytmi, ei ole laiskuutta eikä nopeatempoisuus tehokkuutta. Ajatusmaailman sisäistäminen vie siis hieman aikaa, mutta etenkin omasta tahdista kiinni saaminen helpottaa arjessa jaksamista ja lisää elämästä nauttimista.

-Virpi

Hodastelija vaihtaa villasukkalookiin jo alkuillasta

Ei kommentteja: